Elements in balance

Wood sculpture (h130cm) and objects/vases. “Grunnstoffer med elementene i balanse”
Next exhibition”Østlandsutstillingen 2018″ Vestfossen Kunstlaboratorium 5/5- 5/8  Last shown at; “Novemberutstillingen”, Buskerud bildende kunstnere. 15.11.-31.12 .17 Drammen Museum

Skulpturen symboliserer de fire elementene ild, jord, luft og vann. Fra antikken til ca. 1700 tallet trodde man at alt besto av disse elementene.
Vasene rundt symboliserer grunnstoffene som man nå vet at hele universet består av. Mennesket er av hele 60 grunnstoffer og det finnes totalt 92 naturlige kjente grunnstoffer i universet.  I tillegg er det (foreløpig) 26 menneskeskapte (flyktige og radioaktive) grunnstoffer som er lagt til det periodiske system.
Vi er en del av den evige skiftningen og  sammensetningene av grunnstoffer på vår planet. Selve antall/volum av grunnstoffer på jorda er ganske konstant. Men hva de er koblet sammen til og hvor de er avgjør alt liv. Vi er avhengig av en balanse, men balansen er skjør og slår sprekker. Etter den industrielle revolusjon har vi mennesker blant annet frigjort stadig mer karbon. Dette gir som kjent en drivhuseffekt som trolig vil endre verden som vi kjenner den.

Navnet på arbeidet «Elements in balance» passer best på engelsk ettersom «Elements» på engelsk betyr både de fire elementer og grunnstoffer.
Alt treverket kommer fra Tjøme i Vestfold. Skulpturen er fra et Asketre som fikk påvirket rotsystem av en hyttegrunnmur. Den kjempet videre i 60 år for å holde seg oppreist og måtte stadig bygge en kraftigere underside av stammen. Så måtte den felles, men er nå i balanse igjen.

Linjer, balanse og repetisjon (antall vaser) er innhold jeg kjenner godt igjen fra årene med dans. Litt likhet er det kanskje også med et foto av meg under.

I det mørke foto som ble brukt til den juryerte utstillings søknaden valgte jeg å ta vekk mange av vasene/grunnstoffene ettersom det ikke fungerte visuelt med for mange i et todimensjonalt foto. Ved utstillingen i Drammen er installasjonen vist med 76 vaser. Som instalasjon er den ikke avhengig av antallet ettersom rom og belysning påvirker hva som er ideelt. Vasene/objektene selges enkeltvis under utstilling. De sorte er brent, børstet, vasket, farget og oljet. De lyse er behandlet med et selvblandet hvitpigment av naturlige oljer og vokser.
Skulptur er brent og børstet i flere omganger før vasket og oljet. Ikke farget. Dette er en Japansk teknikk for å preservere tre  mot vær og innsekter “shou sugi ban”.

 

Grunnstoffer med elementene i balanse_detaljbilde

AG